Založ si blog

Kam sme sa to dostali? 6. 21. – Referendum, Lipšicov návrat domov a narastajúca vzbura proti vláde.

Zdravím ťa, drahý čitateľ.

Ak čítaš tieto riadky, tak sa ti do rúk dostal môj osobný historický týždenník. Žijeme v búrlivej dobe informačného veku, kde prílev informácií je tak obrovský, že menšia týždenná rekapitulácia nemôže ublížiť. Je to veru ťažké obdobie pre ľudské pokolenie. Svet sa zmieta v novej studenej vojne, stres a civilizačné choroby kosia populáciu a planéta už melie z posledného. Teda necháp ma zle. V porovnaní s minulosťou sa máme skoro kráľovsky. Neohrozujú nás Čingischánovi nájazdníci ani migračné vlny cudzincov. Nevykorisťujú nás priemyselníci a veľkokapitál. A neudupáva nás ani okovaná čižma fašizmu. Aj keď krvavé nepokoje, ktoré sa minule skoro strhli kvôli chýbajúcemu toaleťáku v hypermarketoch majú tiež niečo do seba.

Rozhodol som sa preto začať s týmto svojím malým projektom. Aby sa v tých diplomatických, ekonomických a politických stretoch medzi veľmocami súčasnosti nezabudlo aj na udalosti môjho milovaného Slovenska. Malinkej to krajiny priamo v srdci Európy (!Pozor nemýľ si to s Európskou úniou. Tam sme skôr v zadnici!). Pretože verím, že sú to práve udalosti dnešného Slovenska, ktoré môžu priniesť ponaučenie budúcim generáciám.

Neteš sa však predčasne. Mojim cieľom nie je faktologicky a sucho opísať prebiehajúce udalosti. Pretože tak ako drvivá väčšina historických autorov a ich diel, nie som ani ja nestranný. Mojim cieľom je vyložiť najzávažnejšie udalosti uplynulého týždňa svojimi očami. A najlepšie trochu odľahčene. Preto si prosím ťa sprav pohodlie a pamätaj: Kritika je vítaná, diskusia žiadaná, no dobrá nálada je nevyhnutná. Začíname!

6. týždeň 2021.

REFERENDUM – Od minulého piatka sa toho udialo naozaj požehnane. Opozícii sa konečne podarilo dohodnúť sa na „apolitickom“ referende a na veľkú radosť väčšiny populácie, čo dokazujú posledné verejné prieskumy, spustili zber podpisov. Keďže momentálne na Slovensku zúri pandémia, rozhodli sa to usporiadať pomocou slovenskej pošty. Po rôznych “komplikáciách” od toho radšej upustili a rozhodli sa rozniesť hárky svojpomocne.

Reakcie vládnych predstaviteľov na seba nenechali dlho čakať. Martin Klus od liberálov rýchlo oprášil svoj starší nápad usporadúvať referendá len počas prebiehajúcich volieb (napríklad komunálnych). V súčasnosti by pripadlo referendum o predčasných voľbách najskôr na rok 2022. Kvôli snahe ušetriť niekoľko miliónov eur tak chce Martin oklieštiť našu, už tak zúboženú demokraciu. Nie že by to bola nejaká novinka. Však od nástupu súčasnej vlády, ktorej je SaS súčasťou, sme sa prepadli v rebríčku demokracie o päť priečok. To sa veru len tak nevidí.

Však si to len predstavte. Čo ak by sa k moci dostali pomocou systematických klamstiev a populistických sľubov strany, ktoré vedie nekompetentný dph-čkar, mafiánsky poskok, pozemkový kúzelník a kočnerov kamarát? Nedajbože by sa také dačo v budúcnosti stalo. Aké legálne možnosti na povalenie vlády by mali občania, ak by sa nemohlo konať referendum o predčasných voľbách? No predsa žiadne.

LIPŠIC – V piatok nám parlament pripravil jedno obrovské prekvapenie. Novým špeciálnym prokurátorom sa totižto stal Daniel Lipšic. No povedzte. Kto by niečo také čakal?

Môžeme si preto všetci zagratulovať. Konečne sme sa dočkali odpolitizovania špeciálnej prokuratúry. Konečne nebudú UŠP riadiť kamaráti politikov a mafiánov. Bude ju totižto riadiť bývalý spolustranník Igora Matoviča a kamarát Kollárovej partičky, Daniel Lipšic. Ten síce nikdy nepracoval ako prokurátor, mal v minulosti pôsobiť ako tajný spolupracovník vojenského spravodajstva a bol dlhé obdobie politicky aktívny, ale svoje kvality určite má. A verím, že už čoskoro nám ich všetky predvedie. Koniec koncov to musí byť svojim spôsobom osud, že Špeciálnu prokuratúru bude riadiť človek, ktorý ju svojho času sám zakladal.

VZBURA SAMOSPRÁV – Aj napriek tomu, že vládny boj s pandémiou je nanajvýš efektívny a systematický, sa začínajú búriť samosprávy. Dútnajúce uhlíky vzbury zažehol starosta Becík. Ten zverejnil video, na ktorom otvorene kritizuje vládu za chaotické opatrenia a dokonca vyzýva svojich kolegov, aby sa pridali k jeho rebélii. A výzva zdá sa padla na úrodnú pôdu. Hnutie odporu sa rozrastá každým dňom a ak to takto pôjde ďalej, bude Igora počúvať už len Naď, Mikulec a jeho vlastný odraz v zrkadle. Rýchlo preto vzbúrencom odkázal, že ich rebélia môže mať trestnoprávne následky. Ostáva už len zistiť, kam chce všetkých svojich odporcov premiér pozatvárať.

LIEKY ZADARMO- Sám Boris Kollár nám tento týždeň s veľkou pompou oznámil skvelú novinu. Návrh jeho hnutia o zrušení doplatkov na lieky prešiel jednohlasne parlamentom. Po novom tak deti do 6 rokov, dôchodcovia a ZŤP nebudú musieť doplácať na najlacnejšie základné varianty predpísaných liekov. Kde sú zrazu všetci tí čo tvrdili, že Boris neplní svoje predvolebné sľuby. Je síce pravda, že sľub zachovať sociálne výdobytky predchádzajúcej vlády za ktoré sám zahlasoval porušil šmahom ruky, no zrušením doplatkov všetko napravil. Síce aj doteraz platil zákon o doplatkoch na lieky, ktorý chránil presne tieto tri skupiny obyvateľstva pred neúmernými výdajmi (napríklad ak dôchodca zaplatil viac ako 30 eur za štvrťrok, musela mu poisťovňa rozdiel vrátiť), ale to je len detail.

ŤAŽENIE POSLEDNÉHO KRIŽIAKA –   Úplne iné problémy má Kollárov minister práce, sociálnych vecí a rodiny. Milan Krajniak, ktorý sám seba nazýva „posledným križiakom“ a počas celoplošných skríningov pobehuje po Slovensku v maskáčoch (zbroj božieho bojovníka asi zatiaľ nezohnal), má aktuálne problém so zdivočelými odborármi. Tí mu vyčítajú rozbitie tripartity, či likvidáciu odborových zväzov. KOZ preto zvolalo tlačovku kde oznámilo, že sa mieni brániť. Napríklad aj tak, že podporia zber podpisov na referendum o predčasných voľbách.

To však zase nesedí Krajniakovi, ktorí v tom vidí politickú hru. Asi si zatiaľ neuvedomil, že bude chvíľu trvať, kým sa odbory poddaju jeho inovatívnemu prístupu. Na Slovensku sme totižto doteraz neboli zvyknutí na to, že sa minister práce správa k odborom ako texaský ropný magnát “J.R”.

SITUÁCIA SA NELEPŠÍ – Na bojovom poli s COVIDOM sa situácia naďalej zhoršuje. Krajčí nám túto neradostnú správu oznámil na svojej tlačovke. Počty úmrtí aj naďalej desivo rastú. Počty hospitalizovaných tiež. Nepomohli ani „atómové bomby“, ktoré na hnusobu zhodil generalissimo Matovič. Práve naopak. Je čím ďalej tým jasnejšie, že situáciu jedine zhoršili. Možno aj preto to premiér vzdal a prenechal boj s covidom odborníkom, respektíve COVID automatu. Ten prináša obrovskú zmenu prístupu k boji s pandémiou. Nová stratégia odborníkov sa totižto spolieha na dve základné opatrenia. Na obmedzenie mobility a pravidelné testovanie. Čo mi to len pripomína.

Medzitým začala vláda opäť rozmýšľať nad spustením aplikácie, ktorá by monitorovala povinnú karanténu. Že ti to niečo hovorí? No jasné. Ešte v lete minulého roka spustili aplikáciu s názvom e-karanténa. Asi po mesiaci problematickej prevádzky ju nakoniec prestali úplne používať. Teraz sa však vláda rozhodla skúsiť to znova. Však peňazí je dosť. Tento krát to však dostal na starosti minister hospodárstva Sulík. Že prečo práve Sulík? No, možno sa to jednoducho báli dať Krajčimu, či Remišovej. Alebo je proste jediný kto má dostatok času.

PROBLÉMY V RAJI – V priebehu týždňa sme tu mali významnú návštevu. Zo samotného Bruselu k nám ekologicky doplachtila sama europoslankyňa Nicholsonová. Prišla Slovákom zdeliť hroznú správu. Vďaka ministerke Remišovej sme mali prísť o rovnú miliardu eur z eurofondov. Nevyužili sme totižto ponuku od európskej komisie na presun financií v rámci jednotlivých programov. S najväčšou pravdepodobnosťou preto nebudeme schopní tieto finančné prostriedky vyčerpať včas.

Nie že to však pochopíš zle. Lucia neprišla vykydať hnoj na svojho koaličného partnera. Nie, nie. Ona len prišla sucho konštatovať, že je Veronika Remišová neschopná. Tej sa to však nie veľmi páčilo. Proti tvrdeniu sa tvrdo ohradila. Však my sme o žiadnu miliardu zatiaľ neprišli. Tak kde je problém? Našťastie jej počestnosť zachránil samotný Richard Sulík, ktorý sa jej nezištne zastal. Richard zdá sa prekonal v poslednom roku obrovskú vnútornú premenu. Kde sa stratil ten tvrdý kritik z minulých volebných období? Dnes skôr pôsobí ako najvyšší majster zen budhizmu na tejto strane galaxie. Nie všetkým sa to však zjavne páči. Pani Nicholsonovú nadchol jeho postoj natoľko, že sa rozhodla zo strany radšej odísť.

ZABUDNUTÝ POĽNOHOSPODÁRI – A aby toho nebolo málo vystúpili so svojou kritikov aj poľnohospodári. Tlačovka predstaviteľov SPPK (Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory) odhalila širokej verejnosti skutočný stav rezortu pôdohospodárstva. Rezortu bačuje Ján Mičovský (krycie meno Dedoles) a za zhruba rok ho opustila väčšina odborníkov, predstavil niekoľko zmätočných zákonov a PPA dostal do trestuhodného stavu.  A aké je hodnotenie ministerstva pánov z SPPK? Pandemická pomoc pre poľnohospodárov. 0. Politika podpory domácej výroby potravín. 0. Spolupráca s rezortom. 0. Záujem premiéra o problémy rezortu. 0. Však ale na čo podporovať domácu výrobu potravín, keď ich môžeme nahradiť lacným odpadom zo zahraničia?

Kam sme sa to dostali? 7. 21. – Remišovej vzbura, Igorova svätá vojna a Deň hnevu.

19.02.2021

Zdravím ťa, drahý čitateľ. Po týždni sme tu zase. Kým ja ležím v karanténe a gniavi ma hnusoba, vláda zdá sa naďalej pokračuje vo vytýčenom kurze. V kurze do záhuby. Musím sa ti k niečomu priznať. Už od mala zbožňujem českú rockovú skupinu Kabát. No a je to práve ich pieseň Colorado, ktorá mi v hlave hrala vždy, keď som uvažoval nad postsocialistickým vývojom u [...]

Keď blázni a podvodníci sedia vo vláde, hrdinovia umierajú vo väzniciach.

09.01.2021

Na rok 2020 asi len tak nezabudneme. Všetko čo sa mohlo pokaziť sa aj pokazilo. Od spackaných parlamentných volieb, až po hysterický boj s covidom. A ako by toho už tak nebolo dosť, šokovala Slovensko na konci roka ešte aj tragická správa o záhadnej smrti bývalého policajného prezidenta. Tak ako väčšinu Slovákov, aj mňa smrť generála Lučanského hlboko zasiahla. [...]

Sarkastické okienko: Sulík, zradca neoliberálnych ideálov.

24.08.2020

Slovenskej “pravici” zdá sa už nadobro odzvonil umieráčik. V parlamentných voľbách ju totižto voliči skoro úplne odignorovali. Nebojte sa, zatiaľ som sa nezbláznil a plne si uvedomujem, že súčasná koalícia je zložená čisto z pravicových politických subjektov (ťažko ich nazvať politickými stranami s ich členskou základňou). Ja mám však na mysli klasickú [...]

mobil, sledovanie, telekomunikácie

Špionážnym softvérom Pegasus mala bývalá poľská vláda sledovať vyše 500 ľudí

16.04.2024 13:36

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany PiS, že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

16.04.2024 13:27

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.

kašeľ, dieťa, vyšetrenie, stetoskop

Do Česka prišlo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu

16.04.2024 13:20

Česká republika tento rok čelí najsilnejšej epidémii čierneho kašľa za viac ako 60 rokov.

Jozef Siničák

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 72680x
Priemerná čítanosť článkov: 4845x

Autori blogu