Založ si blog

Únos pána Thanha

Horúce vietnamské leto.

Prvá polovica augusta sa niesla v znamení priam pekelných horúčav. Málokto však asi čakal, že horúco nebude len na kúpaliskách, ale aj na politickej scéne. Spôsobila to najmä najnovšia „kauza“ exminstra vnútra Róberta Kaliňáka a štátnych orgánov. Únos občana Vietnamskej socialistickej republiky Trinh Xuan Thanha sa pritom odohral už minulý rok 23. júla v Berlíne. Vytvoril však na Slovensku mediálnu atmosféru na ktorú sa nechytá ani najnovší film s J. Bondom. Prečo však taký ošiaľ práve teraz?

Ten pravý kolotoč odštartoval článok denníka N z 2.8.2018 s následným vyhlásením prezidenta A. Kisku o politickej situácii na Slovensku. Bol to práve článok denníka N (napísaný v spolupráci s Frankfurter allgemeine zeitung), ktorý najviac prispel k vyhroteniu situácie. Autorka článku priniesla informáciu od policajtov, ktorí mali byť v službe počas vietnamskej návštevy. Údajní policajti vypovedali pre denník, že únosu pána Thanha napomáhal sám terajší minister Kaliňák. Zdroje pravdaže zostali z pochopiteľných príčin utajené.

Práve tieň podozrenia z napomáhania s únosom vrhnutý na exministra Kaliňáka a tým aj stranu SMER-SD a vládnu koalíciu rozpútal sériu nevraživosti, obviňovania a ohovárania.

Vlažné začiatky. (Strastiplná cesta pána Thanha)

Dňa 23. júla 2017 malo dôjsť k únosu pána Thanha a jeho spoločníčky v centre Berlína. Informácie o tejto udalosti priniesli už 4. augusta 2017 napríklad aj TASR. Vietnamská hovorkyňa Hanová dementovala správy o únose a uviedla, že hľadaného Thanha zadržali v Hanoji, ale po tom čo sa dobrovoľne prihlásil na miestnej policajnej stanici. O dva dni priviezli do nemocnice v Hanoji aj jeho partnerku s poranením hornej končatiny. Podľa nemeckej právnej zástupkyňe unesenej, existujú indície, že unesených prepravili do nejakej východoeurópskej krajiny v rámci prepravy pacientov a odtiaľ do vlasti.

Ešte v auguste Česká republika vydala Nemecku jedného podozrivého z únosu. Dlho trvajúci kľud prerušila až informácia, ktorú priniesol Frankfurter allgemeine zeitung (FAZ) v apríli 2018.

Podľa zverejnených informácií mal unesený z Nemecka putovať do Českej republiky. 26.7.2017 sa však údajne vieceré podozrivé osoby presúvali z Prahy do Bratislavy. Vietnamci si z nejakých záhadných dôvodov prenajali auto s GPS sledovaním. Auto zastavilo pred vládnym hotelom Bôrik práve v čase, keď bola prítomná delegácia z Vietnamu. Následne bola vietnamská delegácia prevezená vládnym špeciálom do Ruskej federácie.

Ministerstvo vnútra ozrejmilo bližšie detaily návštevy. Slovenský špeciál vyzdvihol delegáciu v Prahe kvôli zmene plánov a dopravil ich do Bratislavy na rokovanie. Rokovanie bolo dohodnuté dopredu ešte počas našej návštevy vo Vietname. Cieľom bolo prehĺbenie spolupráce, ako aj záujem o expertov na bezpečnosť zo strany Vietnamu. Exminister už vtedy vyjadril pochybnosti o verzii únosu, keďže sme neprepravovali žiadneho spútaného, alebo ležiaceho pasažiera.

Nasledujúce obdobie sa vyznačovalo vyjadreniami politikov, ktoré do veci nevniesli nič nové, alebo podstatné.  Za zmienku však stojí vymazanie kamerových záznamov z letiska, ktoré sa vždy ukadajú len 30 dní a keby malo Slovensko informácie o podozrení z únosu slovenským špeciálom skôr mohlo tieto záznamy použiť. Táto skutočnosť však nezabránila niektorým politikom obviniť vládu z úmyselného ničenia dôkazov. Treba však poznamenať, že ešte stále nebolo dostatočne objasnené kedy a aké informácie mali štátne orgány od nemeckej strany k dispozícií. Informácie sa rôznia od septembra, októbra, novembra, až po január. Nič to však nemení na tom, že v septembri boli už kamerové záznamy vymazané.

Menšiu predzvesť búrky priniesol opäť denník FAZ. Krajinský kriminálny úrad v Berlíne predpokladá, že obeť únosu opustila schengenský priestor slovenským špeciálom. Všimnite si prosím slovo predpokladá. Súd vyjadril tento predpoklad na pojednávaní s Vietnamcom Long N.H., ktorý sa priznal z napomáhania vietnamskej tajnej službe s únosom.

Hlavné dejstvo (Informácie lietajú éterom)

Po obvineniach na adresu vlády, exministra Kaliňáka aj šéfa protokolu Čuláka od denníka N a denníka FAZ 2.8.2018 prichádza odpoveď od bývalého ministra aj od ministerstva vnútra. Vvyvracajú tvrdenia údajných policajtov uverejnených v článkoch. Po informáciách o neexistujúcom motocyklovom sprievode, neprítomnosti ministrovho ochrankára na palube lietadla, alebo absencii akéhokoľvek spútaného, alebo ležiaceho pacienta znie zrazu tvrdenie denníka N veľmi pochybne.

Následne sa spúšťa doslova mediálna a politická hystéria. Opozičné strany OĽaNO a SAS zvolávajú tlačovú besedu (3.8.2018). Požadujú na základe anonymnej výpovede svedkov demisiu celej vlády a dokonca väzobné stíhanie Kaliňáka a Čuláka. Úsmevné je však vyhlásenie opozičných poslancov, že sa držia iba faktov a overených informácií, ktoré zaznie na konci besedy.

Koná sa stretnutie ústavných činiteľov s generálnym prokurátorom. Kvôli ohnivému a všetkých obviňujúcemu tlačovému vyhláseniu prezidenta Kisku, ktoré sa uskutočnilo pred stretnutím však generálny prokurátor odchádza zo schôdzky predčasne. Pán Čižnár s kolegom Šufliarskym na tlačovej besede zo 6.8.2018 vyvrátili tvrdenia opozicie a médií.

  • Fámy o tom, že aj správa nemeckých vyšetrovateľov hovorí o napomáhaní Slovenskej republiky s únosom nie je pravdivá. Nemeckí vyšetrovatelia predpokladajú zneužitie slovenskej strany.
  • Slovensko spolupracovalo s Nemeckom aj na výsluchoch, z ktorých nevzniklo podozrenie na napomáhaní v únose. Preto sa nezačalo vyšetrovanie.
  • Slovenská strana nemala žiadne vierohodné informácie od nemeckých justičných orgánov o tom ako sa stal skutok, kedy sa stal a akým spôsobom.

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák podstupuje test na detektore lží. Test dosvedčuje, že nevedel o únose Vietnamca, ani nepomáhal únos organizovať. Opozícia a médiá však nepoľavujú v tlaku. Účasť na detektore však prináša svoje ovocie. Ignorovanie faktov vyvracajúcich teórie o zapojení Slovenska do tohto únosu začína pomaly rozbíjať obraz mainstreamových novinárov ako nezaujatých hľadačov pravdy.

Tento obrázok dokresľuje aj reportér tv Markíza, ktorý po zasadaní brannobezpečnostného výboru (9.8.2018) položil niekoľko otázok Kaliňákovi. Reportérovi sa nepáčilo, že má bývalý minister informácie o neexistujúcom motocyklovom sprievode. Bohužial ani na tretí krát nedokázal pochopiť že Kaliňák sa účastnil danej schôdzky a preto je aj očitým svedkom. Namiesto toho obvinil bývalého ministra z toho, že výrokom o motorkách zasahuje do vyšetrovania (Ak je toto zásah do vyšetrovania, čo je potom článok denníka N?).

Topiaci sa aj slamky chytá, alebo opozícia už zase žiada Most-HÍD aby opustil koalíciu. Pritom sa pán Rajtár zo strany SAS nehambí prezentovať na tlačovej besede strany SaS (7.8.2018) klamstvá o výpovediach slovenských policajtov. Neviem síce k akým informáciám má prístup pán poslanec, ale žiadna informácia z oficiálneho zdroja nehovorí o tom, že slovenskí policajti obvinili vo svojich výpovediach bývalého ministra Kaliňáka z únosu. O to väčšia hlúposť je, že pán poslanec tvrdí, že to urobili počas výsluchu nemeckými vyšetrovateľmi v Nemecku. Obvinenie vzniesli len anonymné zdroje údajne z radov polície uverejnené slovenským a nemeckým denníkom.

Skvele sa však dopĺňajú so svojim straníckym kolegom pánom Galkom. Po tom ako tento pán vysloví obvinenie, že za únos môže korupcia, chamtivosť a nečinnosť štátnych orgánov sa ho redaktorka spýtala, či má nejaké informácie, že za únos môže nejaký osobný „kšeft“. Pán poslanec sa však rýchlo začal vyhovárať, že tieto informácie nemá overené a že len zachytil informácie liétajúce éterom. Zaujímavý spôsob ako zbierať témy na tlačové besedy.

Generálny prokurátor dal silný úder všetkým konšpiráciám o slovenskom napomáhaní na tlačovke 13.8.2018. Tlačová beseda sa konala po stretnutí pána Čižnára s nemeckým náprotivkom.

  • Boli vyvrátené tvrdenia o vlažnej spolupráci Slovenska, ale aj o tom, že slovenská strana neumožnila vypočuť nemeckým vyšetrovateľom pána Čuláka.
  • Na tlačovke dokonca zaznela informácia, že prokuratúra neposkytla nemeckej tlači žiadne informácie o prípade únosu, ani nemá žiadnu vedomosť o správe vyšetrovacích orgánov údajne poskytnutej nemeckému denníku.

Nemci o ničom nevedia. (A čo Rusi?)

Čím dlhšie som sledoval tému, tým viacej som presvedčený, že celá „kauza“ je postavená na vode (a nenávisti).

Väčšina tvrdení a obvinení z médií a od opozíčných politikov je z anonymného zdroja, alebo je úplne mylná. Obvinenia o tom, že prokuratúra neumožnila vyšetrovateľom vypočuť Čuláka, jej vlažná spolupráca, či podozrenie z participácie slovenských úradov na únose bolo vyvrátená aj nemeckou stranou.

Hystéria vznikla článkom v denníku N. Anonymné výpovede sú však už dostatočne vyvrátené informáciami od ministerstva vnútra, ale najmä nemeckými vyšetrovateľmi a slovenskou prokuráturou. Počas výsluchov neidentifikovali, že by sa na ich základe malo začať trestné stíhanie voči občanovi Slovenskej republiky.

Je možné, že nemeckí vyšetrovatelia zatial nevypočuli policajtov, ktorí poskytli rozhovor denníku N. Šanca, že to čo popísali týto anonymní svedkovia nevidel nikto iný z policajtov, ochrankárov a personálu lietadla je však minimálna.

Čo nám teda zostalo? Tvrdenie, že Thanha prepravila vietnamská delegácia pomocou slovenského špeciálu do Moskvy. Pritom táto verzia, zatial taktiež nie je potvrdená a kľudne sa môže v budúcnosti ukázať, že to bolo úplne inak. Je však už známe, že ľudia podozrivý z organizácie únosu boli v lietadle. Potvrdil to aj Kaliňák, po brannobezpečnostnom výbore. Zatial nebola zverejnená dôveryhodná informácia, že unesený Vietnamec bol v aute, ktoré prišlo z Prahy pred hotel Bôrik. Taktiež nie je známe ako sa jeho partnerka dostala do Vietnamu a prečo by ich prevážali dvoma rôznymi trasami.

Viacej svetla do prípadu na teraz môže priniesť Ruská federácia, keďže sme delegáciu vysadili práve tam. Vietnamská delegácia určite prešla pasovou kontrolou aj v Rusku.

Ostáva nám počkať len na vyšetrenie prípadu. Toto však nie je v záujme opozície, keďže už na začiatku žiadala demisiu celej vlády. Čo je však smutnejšie opozícia si už teraz chystá zadné vrátka, keďže už dopredu spochybňuje vyšetrovanie a slovenské orgány činné v trestnom konaní.

 

 

Kam sme sa to dostali? 7. 21. – Remišovej vzbura, Igorova svätá vojna a Deň hnevu.

19.02.2021

Zdravím ťa, drahý čitateľ. Po týždni sme tu zase. Kým ja ležím v karanténe a gniavi ma hnusoba, vláda zdá sa naďalej pokračuje vo vytýčenom kurze. V kurze do záhuby. Musím sa ti k niečomu priznať. Už od mala zbožňujem českú rockovú skupinu Kabát. No a je to práve ich pieseň Colorado, ktorá mi v hlave hrala vždy, keď som uvažoval nad postsocialistickým vývojom u [...]

Kam sme sa to dostali? 6. 21. – Referendum, Lipšicov návrat domov a narastajúca vzbura proti vláde.

12.02.2021

Zdravím ťa, drahý čitateľ. Ak čítaš tieto riadky, tak sa ti do rúk dostal môj osobný historický týždenník. Žijeme v búrlivej dobe informačného veku, kde prílev informácií je tak obrovský, že menšia týždenná rekapitulácia nemôže ublížiť. Je to veru ťažké obdobie pre ľudské pokolenie. Svet sa zmieta v novej studenej vojne, stres a civilizačné choroby kosia [...]

Keď blázni a podvodníci sedia vo vláde, hrdinovia umierajú vo väzniciach.

09.01.2021

Na rok 2020 asi len tak nezabudneme. Všetko čo sa mohlo pokaziť sa aj pokazilo. Od spackaných parlamentných volieb, až po hysterický boj s covidom. A ako by toho už tak nebolo dosť, šokovala Slovensko na konci roka ešte aj tragická správa o záhadnej smrti bývalého policajného prezidenta. Tak ako väčšinu Slovákov, aj mňa smrť generála Lučanského hlboko zasiahla. [...]

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Jozef Siničák

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 72751x
Priemerná čítanosť článkov: 4850x

Autori blogu