Založ si blog

Prezidentské voľby 2019. Čaputovej vysnívaných 52% a zaujatosť slovenských médií.

Prvé kolo prezidentských volieb konajúce sa 16 marca je už za dverami. Diskusie sa preto priostrujú, kandidáti s noblesou odstupujú a agentúry sa predháňajú vo svojich čím ďalej, tým dôveryhodnejších prieskumoch.

Zuzana Čaputová a Róbert Mistrík si dohadujú spoločný postup. ZDROJ: Pravda.sk

Hrdinsky … sa vzdali.

Koncom februára sa kandidát SMK Jozef Menyhárt vzdal v prospech jeho liberálneho kolegu. „Chcem byť človekom činov,“  vysvetlil Menyhárt a posunul svojich potencionálnych voličov Róbertovi Mistríkovi. Spoluzakladateľ strany SaS s nimi naložil najlepšie ako vedel. Už 26. februára, presne týždeň po Menyhártovej kapitulácii, sa hrdinsky vzdal aj Mistrík a to v prospech snáď najliberálnejšej kandidátky Zuzany Čaputovej. Liberálny volič môže len dúfať, že rovnaký záchvat hrdinskej nálady nepostihne aj Čaputovú.

Pritom Mistrík ešte nedávno vyzýval svoju kolegyňu, aby sa vzdala práve ona. Nakoniec je to však práve on, kto plnil úlohu ľadoborca a svojou dlhou a extrémne drahou kampaňou razil cestu svojej súputníčke. Svoje konanie vysvetlil veľmi jednoducho. Takzvané „demokratické“ sily vraj nesmú dopustiť, aby sa stal prezidentom jeden z dvojice Harabin – Šefčovič. Táto varianta, pravda nedá spávať viacerým liberálom na Slovensku.

Mistríkove odstúpenie vyvolalo rozporuplné reakcie aj u opozičných politikov. Kým niektorým naplnilo srdcia pýchou a nádejou, tak najmä v tábore SaS spôsobilo značné rozčarovanie. Ľubomír Galko sa rozčúlil na prieskum agentúry MVK, ktorý predchádzal odstúpeniu a v ktorom skončila Zuzana Čaputová s 19,4% na druhom mieste pred Mistríkom. Podľa Galka bol tento prieskum sfalšovaný a podvodný. Zaujímal by ma jeho názor teraz, keď nás agentúry presviedčajú, že má pani Čaputová viacej ako 50%.

Zaujímavé je aj vysvetlenie, prečo Róbert Mistrík neuspel a nechal sa v preferenciách predbehnúť. Podľa poslankyne SaS Jany Kiššovej to nie je Mistríkov biedny diskusný potenciál, ako som tvrdil ja vo svojom predchádzajúcom príspevku. Nie. Pani Kiššová tvrdí, že Mistríkovi zlomila väz Čaputovej obrovská kampaň. Čiastku 419 tisíc, ktorú už pani Čaputová na svoju kampaň minula a ktorú dostala od mecenášov a straníckych kolegov, môžeme kľudne nazvať obrovskou. Neviem však ako nazvať Mistríkových 439 tisíc, ktoré jeho kampaň doteraz z transparentného účtu zhltla.

Obrovská čiastka investovaná Mistríkom je ďalší dôvod, prečo viacerých jeho kapitulácia prekvapila. Sám neviem pochopiť ako sa dá vyhodiť na voľby skoro pol milióna a nakoniec odstúpiť. Asi pochádzam z príliš odlišných pomerov ako pán Mistrík. Tiež je však pravda, že ak by mi na účet prikvitlo jeden a pol milióna eur, asi by som 500 tisíc oželel.

Prieskumy hodné našej dôvery.

Po odstúpení spoluzakladateľa SaS z boja o prezidentský palác sa doslova roztrhlo vrece s prieskumami verejnej mienky. Každý deň vychádzali nové prieskumy. Jeden bombastickejší ako druhý. Pani Čaputová sa dokázala za štyri dni v prieskumoch vyhrabať z 19,4% na závratných 52,9%. Hlavne agentúry AKO a FOCUS už koncom týždňa pôsobili, že sa len predbiehajú v tom, kto Čaputovej udelí vyššie skóre.

Našťastie podľa zákona sú prieskumy verejnej mienky dva týždne pred voľbami už zakázané. Ak by mali pokračovať takýmto tempom, asi by pani Čaputovej nestačila ani horná hranica 100%. Aj preto sa už ozývajú hlasy, že prieskumy verejnej mienky sú zmanipulované. A takéto výkyvy v číslach sa nedajú rozumne vysvetliť ani štatistickou chybou. O dva týždne zistíme, kde je pravda a či sa bude opakovať prekvapenie, ktoré v posledných parlamentných voľbách spôsobila ĽSNS – Naše Slovensko.

Prezidentské debaty v médiách

Asi najväčší priestor kandidátom poskytla spravodajská televízia TA3. Televízia prináša v relácii Téma dňa debaty náhodne vyžrebovaných dvojíc a v relácii Pozrime sa na to predstavenie jednotlivých kandidátov. Práve druhá relácia je zo strany dvojice moderátorov nezvládnutá, keďže diskusiu vedú subjektívne a podľa toho akého kandidáta majú pred sebou. Kým s Františkom Mikloškom diskutovali veľmi mierne, tak napríklad s Marianom Kotlebom viedli diskusiu o dosť agresívnejšie.

TA3 nám okrem týchto „oficiálnych“ debát prináša už od začiatku tohto roka duely kandidátov aj v nedeľnej relácii V politike. Bohužiaľ sa táto spravodajská televízia rozhodla silne protežovať v diskusiách Zuzanu Čaputovú. Zo šiestich duelov, ktoré sme mali možnosť vidieť bola pani Čaputová až v troch.

Kandidát Počet diskusií
Zuzana Čaputová 3
Róbert Mistrík 2+(1 duel v októbri)
Milan Krajniak 2
Maroš Šefčovič 1
Štefan Harabin 1
František Mikloško 1
Eduard Chmelár 1
Juraj Zábojník 1
Béla Bugár 0+(1 duel v októbri)

 

Pri tak veľkej spravodajskej televízii by som čakal nestrannosť a profesionalitu. Čo sa však nepodarilo TA3, to do bodky spĺňa verejnoprávna RTVS, ktorá sa zatiaľ najlepšie zhostila svojej úlohy. Od 18.2. prebiehajú tri kolá debát, kde jednotliví kandidáti predstavia svoje vízie. Treba povedať, že na rozdiel od TA3 sú tieto diskusie vedené veľmi profesionálne. Kandidáti dostávajú rovnaké otázky a moderátori zasahujú len minimálne. Od 11. do 13. marca nás však čakajú ešte tri spoločné debaty, v ktorých sa kandidáti budú môcť navzájom konfrontovať. Uvidíme, či sa moderátorom RTVS podarí udržať nastolený trend.

Diskusné debaty v širšom formáte sme zatiaľ mohli vidieť len v menších médiách ako Trend, postoj.sk, či euractiv.sk. Tieto debaty organizovali rôzne médiá, mali rozdielnych moderátorov, s rozdielnym počtom diskutujúcich a predsa majú niečo spoločné. Čo to je, pýtate sa? Lepšie, či horšie skrývaná averzia moderátorov voči jednému prezidentskému kandidátovi. Štefanovi Harabinovi. Kým moderátori z postoj.sk útočia na Harabina takticky emotívnymi otázkami, tak Marián Leško v trende už taký zdržanlivý nie je.

Najhoršia v tomto smere však bola diskusia zorganizovaná portálom euractiv.sk v spolupráci s denníkom N. Martin Šimečka, ktorý spolumoderoval túto debatu už vôbec neskrýval svoje znechutenie nad bývalým ministrom spravodlivosti. Redaktor denníka N a kamarát Georga S. počas diskusie dokonca zabudol, že je moderátor a zahral sa na rozhodcu toho jediného správneho názoru. Aké profesionálne a liberálne.

Štefan Harabin. ZDROJ: Pravda.sk

Husia koža z Harabina.

Jedno je však isté. Sudca najvyššieho súdu Harabin naháňa strach a husiu kožu všetkým liberálnym moderátorom a politikom. Dokonca až taký strach, že pre nich „liberál“ Šefčovič s údajne „mafiánskeho“ SMERU-SD zrazu už nie je až taká zlá voľba. Pre Harabina je dosť nemilé, že odstúpil Mistrík namiesto Čaputovej, pretože tá bude predsa len o niečo väčšia výzva. Však uznajte sami. Nechceli by ste stáť radšej proti kandidátovi, ktorý považuje rôznorodosť slovenských nárečí a krojov za pozitívny prejav multikulturalizmu?

Kam sme sa to dostali? 7. 21. – Remišovej vzbura, Igorova svätá vojna a Deň hnevu.

19.02.2021

Zdravím ťa, drahý čitateľ. Po týždni sme tu zase. Kým ja ležím v karanténe a gniavi ma hnusoba, vláda zdá sa naďalej pokračuje vo vytýčenom kurze. V kurze do záhuby. Musím sa ti k niečomu priznať. Už od mala zbožňujem českú rockovú skupinu Kabát. No a je to práve ich pieseň Colorado, ktorá mi v hlave hrala vždy, keď som uvažoval nad postsocialistickým vývojom u [...]

Kam sme sa to dostali? 6. 21. – Referendum, Lipšicov návrat domov a narastajúca vzbura proti vláde.

12.02.2021

Zdravím ťa, drahý čitateľ. Ak čítaš tieto riadky, tak sa ti do rúk dostal môj osobný historický týždenník. Žijeme v búrlivej dobe informačného veku, kde prílev informácií je tak obrovský, že menšia týždenná rekapitulácia nemôže ublížiť. Je to veru ťažké obdobie pre ľudské pokolenie. Svet sa zmieta v novej studenej vojne, stres a civilizačné choroby kosia [...]

Keď blázni a podvodníci sedia vo vláde, hrdinovia umierajú vo väzniciach.

09.01.2021

Na rok 2020 asi len tak nezabudneme. Všetko čo sa mohlo pokaziť sa aj pokazilo. Od spackaných parlamentných volieb, až po hysterický boj s covidom. A ako by toho už tak nebolo dosť, šokovala Slovensko na konci roka ešte aj tragická správa o záhadnej smrti bývalého policajného prezidenta. Tak ako väčšinu Slovákov, aj mňa smrť generála Lučanského hlboko zasiahla. [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:22

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Jozef Siničák

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 72777x
Priemerná čítanosť článkov: 4852x

Autori blogu