Založ si blog

Druhá vlna koronavírusu. Kto bude zodpovedný tentokrát? Pellegrini, či Putin?

A sme opäť tam kde sme boli. Čísla nakazených stúpajú, opatrenia sa sprísňujú a epidemiológovia sa stretávajú. Zvýšené počty denných pozitívnych testov začínajú mať horkú príchuť “druhej vlny” koronavírusu.

Na voľnejší režim som si zvykol veľmi ľahko. Však na dobré sa rýchlo zvyká. Keď si však spomeniem, čo sme si na Slovensku pod heslom boja s „hnusobou“ museli vytrpieť, veru sa neteším. Malý „blackout“, veľký „blackout“, odposluchy občanov, či ďalšie perly z „knihy nápadov“ Igora Matoviča a jeho vlády. Chýbala už asi len bezletová zóna nad Slovenskom a rituálne obety prastarému božstvu. Inak na nás premiér otestoval asi všetko.

Počas premiérovho mýtického boja s „hnusobou“ sme sa dopátrali aj k osobe, ktorá zapríčinila všetko zlé, čo sa u nás udialo. A nebol to nikto iný ako Matovičov predchodca, Peter Pellegrini. Keďže náš nový premiér nemá s exekutívou skoro žiadne skúsenosti a nastupoval v obzvlášť ťažkom období, obetný baránok mu prišiel vhod. A tak Igor Matovič, po dlhých rokoch dosiahol ďalší míľnik. Upustil totižto od overeného „lebo Fico“ a presedlal na jagavejšie „lebo Pellegrini“.

Pellegrini mohol za nedostatok ochranných pomôcok, za nákup predražených a zbytočných rýchlotestov, za štátnu karanténu, či za zlú situáciu v rómskych osadách. Skrátka za celú korona krízu.

Dnes sa však natíska iná otázka. Kto bude vinný, ak nás skutočne zasiahne druhá vlna? Nezodpovední občania? Hlavný hygienik s epidemiológmi? ricínoví agenti? Pellegrini? Odpoveď na túto otázku možno našiel minister obrany Jaroslav Naď. Nedávno totižto na návšteve Českej republiky ozrejmil, akým spôsobom pôsobia na Slovensku ruské tajné služby. Podľa Naďa u nás operujú krásne ruské špiónky, ktoré sa zaoberajú “stykovou činnosťou”.

Pravdou však je, že by som sa už ani nedivil, keby nám v prípade zhoršenia situácie naša súčasná vláda oznámila, že za to vlastne môže Putin.

Vláda extrémov. Či extrémistov?

Začínam mať pocit, že naša nová vláda nevie pracovať v normálnom režime. Neustále sa ženie z jedného extrému do druhého. Jeden deň sa premiér tvári ako posledný Mohykán, ktorý sa snaží zachrániť Slovensko pred vymretím a už o pár dní na to zruší väčšinu opatrení akoby sa nechumelilo.

Ešte nedávno sme mali na hraničných priechodoch kontroly, ktoré všetkých cudzincov posielali kade ľahšie. Slovákov vracajúcich sa domov zase zatvárali do štátnej karantény, ktorá bola podľa viacerých svedectiev, mierne povedané, čudne zorganizovaná. Sťažnosti ubytovaných na nedostatočnú separáciu nakazených od zvyšku osadenstva, hygienické podmienky v ubytovniach a v neposlednom rade aj problémy s nedostatkom voľných miest pre repatriantov.

Aby problém so štátnou karanténou vyriešili, nechala vláda vytvoriť aplikáciu e-karanténa. Vracajúcim sa občanom teda stačilo nainštalovať si túto aplikáciu a mohli vymeniť štátnu karanténu, za domácu. Spúšťanie aplikácie však bolo, ako sme si za posledné mesiace už bohužiaľ zvykli, poriadne sfušované . Viacerí politici na čele s premiérom totižto oznámili celému svetu, že v piatok 22. mája bude aplikácia funkčná. Natešení Slováci sa teda zhromaždili na Rakúsko-Slovenských hraniciach, aby následne zistili, že vyhláseniam Igora Matoviča veru, neradno veriť.

Asi najväčšou iróniou osudu je fakt, že už pár dní po fiasku s e-karanténou klesli počty nakazených tak nízko, že aj Igor Matovič bol nútený začať uvoľňovať drakonické nariadenia. Namiesto rozumného uvoľňovania, sa však do toho vrhol po hlave. Behom pár dní sme tak postupne otvorili hranice so všetkými susedmi. Hopom vláda vyriešila aj problém s karanténou, keď ju nahradili DOBROVOĽNOU domácou karanténou.

Táto nová karanténa vám ukladá povinnosť zostať v domácej izolácii až kým testy nepreukážu, že nie ste nakazený. POVINNE ju musia absolvovať všetci, ktorí sa vracajú z takzvaných rizikových oblastí, no už teraz je zjavné, že ju viacerí navrátilci nerešpektujú. Prečo ju však premiérovi marketingoví poradcovia nazvali prívlastkom dobrovoľná, mi je doteraz záhadou.

Amaterizmus.

Najbizarnejšie a absolútne nepochopiteľné rozhodnutie však prišlo do platnosti 10. júna. V tento deň totižto prestala platiť spolu s povinnou štátnou karanténou aj aplikácia e-karanténa. Prečo táto ospevovaná aplikácia, fungovala s odretými ušami len 18 dní? Však pomocou nej mohli momentálne kontrolovať “dobrovoľne” doma izolovaných občanov. Človek má hneď lepší pocit pri srdci, keď vie, že Matovičové májové drezúrovanie Slovákov na hraniciach, nebolo zbytočné.

Problémy pri jej spustení a počas prevádzky, ale aj rýchly skon tejto aplikácie naznačujú, ako kvalitná musela byť. Naozaj by ma zaujímalo, kto vytvoril tento skvost a koľko mu za to naša nová transparentná vláda zaplatila. Zostáva nám len dúfať, že si v digitalizácii budú počínať lepšie. Minister zdravotníctva Krajčí sa totižto už nechal počuť, že má v pláne nechať vytvoriť informačný systém prepájajúci všetky nemocnice za enormných 500 miliónov eur.

Netreba však zatiaľ podliehať panike. Čísla nie sú až také zlé aby to hneď značilo “druhú vlnu”  a verím, že aj keď z našej novej vlády doslova srší amaterizmus, tak my Slováci sme dostatočne zodpovední na to, aby sme to v zdraví prežili. Na vládu sa však zjavne spoliehať nemôžeme. Však náš nový premiér okrem bombastických vyhlásení toho zatiaľ veľa neukázal a permanentný krízový štáb, ktorý vytvoril, je až taký kompetentný a transparentný, že si ani nevedie písomné záznamy zo svojich rokovaní.

Kam sme sa to dostali? 7. 21. – Remišovej vzbura, Igorova svätá vojna a Deň hnevu.

19.02.2021

Zdravím ťa, drahý čitateľ. Po týždni sme tu zase. Kým ja ležím v karanténe a gniavi ma hnusoba, vláda zdá sa naďalej pokračuje vo vytýčenom kurze. V kurze do záhuby. Musím sa ti k niečomu priznať. Už od mala zbožňujem českú rockovú skupinu Kabát. No a je to práve ich pieseň Colorado, ktorá mi v hlave hrala vždy, keď som uvažoval nad postsocialistickým vývojom u [...]

Kam sme sa to dostali? 6. 21. – Referendum, Lipšicov návrat domov a narastajúca vzbura proti vláde.

12.02.2021

Zdravím ťa, drahý čitateľ. Ak čítaš tieto riadky, tak sa ti do rúk dostal môj osobný historický týždenník. Žijeme v búrlivej dobe informačného veku, kde prílev informácií je tak obrovský, že menšia týždenná rekapitulácia nemôže ublížiť. Je to veru ťažké obdobie pre ľudské pokolenie. Svet sa zmieta v novej studenej vojne, stres a civilizačné choroby kosia [...]

Keď blázni a podvodníci sedia vo vláde, hrdinovia umierajú vo väzniciach.

09.01.2021

Na rok 2020 asi len tak nezabudneme. Všetko čo sa mohlo pokaziť sa aj pokazilo. Od spackaných parlamentných volieb, až po hysterický boj s covidom. A ako by toho už tak nebolo dosť, šokovala Slovensko na konci roka ešte aj tragická správa o záhadnej smrti bývalého policajného prezidenta. Tak ako väčšinu Slovákov, aj mňa smrť generála Lučanského hlboko zasiahla. [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Jozef Siničák

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 72778x
Priemerná čítanosť článkov: 4852x

Autori blogu