Založ si blog

Sarkastické okienko: Igor Matovič. Mediátor, propagátor, likvidátor, plagiátor, .. .

Pred pár dňami sa konal ďalší veľavýznamný summit EÚ, na ktorom nám naši lídri opäť ukázali, čo znamenajú pojmy ako európska solidarita, jednota, či tolerancia. Pre väčšinu hrdých euroobčanov má každý jeden summit EÚ prívlastok historický. Keďže Slovensko tento krát reprezentoval v Bruseli premiér Igor Matovič, je historický ešte slabé slovo.

Ako to už býva, keď sa rokuje o peniazoch, dohoda sa rodí len ťažko. Jeden chce šetriť, druhý bezbreho míňať, no a tretiemu len vadí Viktor Orbán. Tentokrát sa však Slovensko nepostavilo na žiadnu stranu barikády.  Síce nás zastupoval človek, ktorý je povestný svojimi ostrými lakťami a nabrúseným jazykom, no na tomto summite sa správal až podozrivo krotko. Namiesto tvrdého boja za naše záujmy radšej obohacoval ostatných lídrov svojou prítomnosťou, či chutným slivkovým koláčom.

V tej najpríhodnejšej chvíli, keď to už vyzeralo, že rokovania smerujú k nevyhnutnému krachu, však Igor Matovič zažiaril. Podľa vlastných slov vytiahol jedno zo svojich povestných emotívnych vystúpení a predostrel kolegom návrh, ktorým okresal výšku grantov na 390 miliárd a s ktorým nakoniec všetci súhlasili. A tak sa nemysliteľné stalo skutočnosťou. Z Igora Matoviča, ktorý dlhé roky pôsobil v slovenskej politike výlučne ako deštruktívna sila, sa šmahom ruky stal európsky mediátor číslo jedna.

Tento “triumf” mu nepokazí ani skutočnosť, že zníženie grantov je pre Slovensko, ktoré zastupoval, nevýhodné. Mediálneho mága akým je náš premiér nemusí trápiť ani fakt, ktorý ozvučil predseda Smeru-SD a teda, že oproti pôvodnému návrhu v Bruseli vyrokoval o pol miliardy eur menej. Však stačí jedna bombastická tlačovka hneď po prílete, na ktorej sa trochu pohrá s číslami a hneď je všetko v poriadku.

Aby toho nebolo málo, rozhodol sa počas výletu do Bruselu všetkým dokázať, že je všestrannejší než v čínskom obchode zakúpený švajčiarsky nožík. Namiesto informácii o rokovaniach a summite radšej svojim facebookovým fanúšikom propagoval bruselské pochúťky a ubytovne. Môžeme preto s kľudným svedomím povedať, že žiadny z európskych lídrov neurobil počas summitu pre turizmus v Bruseli toľko, čo náš vyťažený premiér. Môžeme byť hrdí.

Kým Matovič o dušu rokoval v Bruseli, doma sa mu začali búriť podnikatelia a novinári. Klub 500 na svojej tlačovke tvrdo skritizoval premiéra za ekonomickú (ne)pomoc podnikateľom. Podľa Vladimíra Sotáka, to mal byť práve Igor Matovič, kto zablokoval návrh zvýšenia finančnej pomoci a upozornil ho, že tým môže zlikvidovať tisíce pracovných miest. Zjavne však došlo k nedorozumeniu, keďže vláda už spustila svoj geniálny plán na zvýšenie domácej spotreby a naštartovanie ekonomiky tým, že zrušila povinný bankový odvod. Podnikatelia si teda môžu od bánk požičať prostriedky, aby udržali pracovné miesta a zaplatili štátu dane a odvody. Problém vyriešený.

Problém, ktorý asi premiéra zaujímal viac, sa rozoberal na stredajšej tlačovke. Novinári ho totižto ešte pred jeho odchodom do Bruselu obvinili z plagiátorstva. Zaradil sa tak k ministrovi školstva Grohlingovi zo SaS a predsedovi parlamentu Kollárovi zo Sme rodina. Keď pred pár mesiacmi Matovič vyslovil prianie, aby sa jeho vláda zapísala do učebníc ako najlepšia, nemyslel som si, že myslí v počte plagiátorov.

Tlačovka však bola viac než zaujímavá. Už dlho som sa nepobavil na politike tak, ako keď som videl liberálnych novinárov okolo Denníka N a Igora Matoviča ako sa navzájom trhajú na kusy. Kým premiérovi sa podarilo v priamom prenose dokázať, že novinárka z Denníka N vo svojom článku na hulváta klamala (zarážajúce), tak novinári na oplátku rozobrali na súčiastky Matovičovu pózu morálneho drakobijca. Nakoniec však najhoršie obišla premiérova tlmočníčka znakovej reči. Jej strápený výraz po 80 minútach Igorových argumentov hovoril za všetko. Nebolo by možno od veci schváliť tlmočníkovi, ktorý si vylosuje jeho tlačovku, príplatky pre riziko fyzickej a psychickej ujmy.

 

Kam sme sa to dostali? 7. 21. – Remišovej vzbura, Igorova svätá vojna a Deň hnevu.

19.02.2021

Zdravím ťa, drahý čitateľ. Po týždni sme tu zase. Kým ja ležím v karanténe a gniavi ma hnusoba, vláda zdá sa naďalej pokračuje vo vytýčenom kurze. V kurze do záhuby. Musím sa ti k niečomu priznať. Už od mala zbožňujem českú rockovú skupinu Kabát. No a je to práve ich pieseň Colorado, ktorá mi v hlave hrala vždy, keď som uvažoval nad postsocialistickým vývojom u [...]

Kam sme sa to dostali? 6. 21. – Referendum, Lipšicov návrat domov a narastajúca vzbura proti vláde.

12.02.2021

Zdravím ťa, drahý čitateľ. Ak čítaš tieto riadky, tak sa ti do rúk dostal môj osobný historický týždenník. Žijeme v búrlivej dobe informačného veku, kde prílev informácií je tak obrovský, že menšia týždenná rekapitulácia nemôže ublížiť. Je to veru ťažké obdobie pre ľudské pokolenie. Svet sa zmieta v novej studenej vojne, stres a civilizačné choroby kosia [...]

Keď blázni a podvodníci sedia vo vláde, hrdinovia umierajú vo väzniciach.

09.01.2021

Na rok 2020 asi len tak nezabudneme. Všetko čo sa mohlo pokaziť sa aj pokazilo. Od spackaných parlamentných volieb, až po hysterický boj s covidom. A ako by toho už tak nebolo dosť, šokovala Slovensko na konci roka ešte aj tragická správa o záhadnej smrti bývalého policajného prezidenta. Tak ako väčšinu Slovákov, aj mňa smrť generála Lučanského hlboko zasiahla. [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Jozef Siničák

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 72724x
Priemerná čítanosť článkov: 4848x

Autori blogu